Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο Δήμος Μας...

--Δήμος Τανάγρας --
Ο Δήμος Τανάγρας είναι Δήμος του Νομού Βοιωτίας όπως δημιουργήθηκε σύμφωνα με το Νόμο 2539/1997 ή αλλιώς Νόμο Καποδίστρια
Γεωγραφική θέση

Ο δήμος συνορεύει με τους δήμους Θηβαίων, Δερβενοχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και με το δήμο Αυλίδας του νομού Ευβοίας.


* Το Άρμα από το σημείο όπου πιστεύεται ότι ο Δίας έριξε κεραυνό για να κατάπιει η γη το άρμα του Αμφιάραου, ένος Αργείου στρατηγού, που εκστράτευσε έναντιον της ΘήβαΘήβας μαζί με τον Πολυνείκη, αδερφό του Ετεοκλή, βασιλιά της Θήβας και γιο του Οιδίποδα.



* Η Ασωπία από το όνομα του ποταμού Ασωπού που διασχίζει την περιοχή νότια του χωριού. Το Χλεμποτσάρι=Χλεμπ-τσαρ είναι σλάβικης προέλευσης από τους Σλάβους εποίκους που είχαν εγκατασταθεί στη Βοιωτία περί το 1000μ.Χ. και σημαίνει το ψωμί-βασιλιάς.

* Η Καλλιθέα από τη θέα που έχει το χωριό προς την κοιλάδα του Ασωπού ποταμού. Το όνομα Μουσταφάδες οφείλεται σε ένα τούρκο άρχοντα, ενώ στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σίδες, επειδή ευδοκιμούσαν ροδιές (σίδες=ροδιές)

* Η Τανάγρα από την αρχαία Τανάγρα, αν και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Φαρών. Το όνομα Μπράτσι (ή Βράτσι) είναι κατάλοιπο της φράγκικης δεσποτείας, αν δεν είναι παραφθορά του ονόματος Φαρές.


Οικονομία

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στη γεωργία. Τα προϊόντα που παράγονται είναι κρασιά, ελιές, στάρι, βαμβάκι, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, ενώ ανεπτυγμένο είναι και το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων που παράγονται. Οι πατάτες της περιοχής αλλά πρώτιστως τα κρασιά της, είναι ιδιαιτέρως ονόμαστα στην Ελλάδα, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής που ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών. Ο δευτερογενής και ο τριτογενής τόμεας της οικονομίας δεν είναι ιδιαίτερως ανεπτυγμένοι στα όρια του δήμου, αλλά παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη σε όμορους δήμους, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να απασχολείται σε αυτούς τους τομείς
Έκταση 122,527 km²
Ταχυδρομικός κώδικας 32200
Τηλεφωνικός κωδικός 22620
Δήμαρχος Παναγιώτης Κυριάκου
Ο δήμος Τανάγρας έχει (πραγματικό) πληθυσμό 4.134 κατοίκους. Στον δήμο περιλαμβάνονται:

Τ.δ. Άρματος -- το Άρμα [1070]
Τ.δ. Ασωπίας -- η Ασωπία [1267]
Τ.δ. Καλλιθέας -- η Καλλιθέα [695]
Τ.δ. Τανάγρας [1102]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου